Odborníci na výživu jmenovali 6 druhů ovoce, které je lepší konzumovat zmrazené než čerstvé.

Mražené ovoce je podle odborníků stejně hodnotné jako čerstvé.

Některé ovoce je lepší kupovat a jíst mražené, tvrdí odborníci na výživu / foto pixabay.com

Protože ovoce obsahuje vitamíny, minerály a někdy i zdravé tuky, je důležitou součástí vyvážené stravy. Jediným problémem je, že se tyto potraviny rychle kazí, takže je nemůžete mít vždy po ruce.

Existuje však východisko: mnoho druhů ovoce je k dispozici v mrazničce a některé jsou dokonce zdravější právě ve zmražené formě, píše RealSimple.

Ovoce určené ke zmrazení se „sklízí v době nejvyšší zralosti, kdy je obsah živin nejvyšší, a poté se rychle zmrazí, aby se tyto živiny zachovaly,“ vysvětluje registrovaná dietoložka Kristen Lorenzová. A přestože během procesu zmrazování může dojít k mírné ztrátě vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například vitamín C, celková výživová hodnota ovoce zůstává zachována, ujistila odbornice.

Zatímco ovoce, které se prodává čerstvé, „se sklízí ještě předtím, než je plně zralé,“ poznamenala nutriční specialistka a magistra Marissa (Meshulam) Karpová. Dozrávají již během přepravy a skladování. Při tomto procesu však dochází ke ztrátě některých živin, uvedla odbornice.

Odborníci na výživu jmenovali 6 druhů ovoce, které je podle nich nejlepší kupovat a konzumovat zmrazené.

1. Mango

„Loupání a krájení čerstvého manga může být zdlouhavý proces, ale u mraženého je tato práce za vás,“ říká Lorenz.

Říká, že k mražení používají „dokonale zralé“ ovoce, což zaručuje, že pokaždé získáte „sladkou tropickou chuť“.

Odbornice na výživu uvedla, že mango obsahuje vitamin C, který je důležitý pro imunitu, vitamin A, který je nezbytný pro zdraví očí, a vlákninu, která je nezbytná pro zdravé trávení.

2. ananas

Podle Lorenze je ananas bohatý na vitamin C a mangan, které podporují imunitu a zdraví kostí.

„Obsahuje také bromelain, enzym, který může napomáhat trávení a zmírňovat záněty,“ dodala.

Pokud si navíc koupíte mražený ananas, nebudete ho muset loupat a odstraňovat jádřinec.

3. bobulovité ovoce

Bobule jsou porézní, takže v čerstvém stavu absorbují vlhkost a plesniví rychleji než jiné ovoce, říká Karp.

„Z tohoto důvodu může být obtížné mít vždy po ruce čerstvé bobule, ale právě v tomto případě přicházejí na pomoc mražené bobule,“ řekla.

Mražené bobule lze skladovat několik měsíců. Jsou plné antioxidantů bojujících proti nemocem, vitaminu C posilujícího imunitu a vlákniny prospěšné pro střeva.

4. Třešně

Podle Karpa jsou třešně bohaté na antioxidanty zvané polyfenoly. Ty bojují proti zánětům v těle.

„Mražené třešně jsou skvělé, protože jsou již bez pecek, což znamená, že je můžete přidat do smoothie nebo jogurtu a jíst je tak, jak jsou,“ říká odborník.

5. Açaí

Plody açai jsou velmi choulostivé, proto se v obchodech s potravinami nikdy neprodávají čerstvé. Místo toho jsou k dostání ve formě prášku nebo mraženého pyré, které je ideální pro zahušťování koktejlů a smoothie misek. Navíc jsou açaí bohaté na omega-3 mastné kyseliny a antioxidační antokyany, takže se mražené pyré vyplatí skladovat v mrazáku.

6. Dračí ovoce neboli pitahaya

Mražené dračí ovoce je již oloupané a nakrájené na kostičky. Podle odborníků je také obvykle levnější než čerstvé, které se v obchodech těžko shání.

„Dračí ovoce je obzvláště bohaté na vlákninu, která působí jako prebiotikum pro střevní bakterie. Je také dobrým zdrojem antioxidantů, jako jsou betalainy a karotenoidy,“ vysvětlil Karp.

Dříve My psal o 4 nejužitečnějších mražených zeleninách. Podle odbornice na výživu Andrey Mathisové je mražená zelenina ve skutečnosti stejně výživná jako čerstvá, protože ta druhá často leží na pultech obchodů několik dní, a proto ztrácí část svých prospěšných látek. Vyjmenovala čtyři druhy mražené zeleniny, které mohou být nejužitečnější, pokud chcete mít pod kontrolou svůj krevní tlak. Jedná se o růžičkovou kapustu, špenát, brokolici a květák.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život