Domácí majonéza je mnohem chutnější než majonéza koupená v obchodě a povede se hned napoprvé.
Budete překvapeni, že domácí majonéza je jednoduchý recept s cenově dostupnými produkty / koláž My, snímek obrazovky Instagram, foto depositphotos.com
Není žádným tajemstvím, že majonéza koupená v obchodě není nejužitečnějším výrobkem s velmi pochybným složením. Nemůžeme přesně vědět, co tam výrobce přidal. Jiná věc je domácí majonéza. Tato chutná omáčka má přírodní chuť, voní po vejcích a je zcela bez chemických přísad.
Když budete vědět, jak si vyrobit domácí majonézu, už se nikdy nebudete moci vrátit do obchodu. Domácí omáčka je totiž nesrovnatelně chutnější. Připravuje se elementárním způsobem – stačí všechny ingredience rozšlehat mixérem nebo metličkou.
Domácí majonéza – klasický recept
Základem pokrmu je slunečnicový olej a vejce, které se vyšlehají do homogenní emulze. Specifickou chuť omáčce dodává hořčice, ocet a cukr. V případě potřeby lze přidat česnek, citronovou šťávu nebo bylinky.
Ingredience na domácí majonézu na 1 vejce:
- dvě stě dvacet mililitrů slunečnicového oleje;
- lžíce hořčice;
- lžička cukru;
- lžička octa;
- špetka soli;
- jedno vejce.
Aby byla omáčka homogenní a snadno se míchala, vyjměte suroviny z lednice a zahřejte je na pokojovou teplotu.
Všechny přísady kromě octa vložte do malé sklenice. Omáčku začněte šlehat ponorným mixérem na vysoké otáčky. Zpočátku držte čepele u dna. Jakmile omáčka začne bíle zbarvovat a bude homogenní, přilijte ocet. Pak mixér zvedejte a snižujte, dokud se emulze nezmění v majonézu. Omáčku šlehejte celkem asi 5 minut.
Pokud je vaše domácí majonéza příliš řídká, nechte ji 2 hodiny v lednici a znovu vyšlehejte a přidejte více oleje. Pokud je velmi hustá, zřeďte ji vodou. Omáčku skladujte v uzavřené nádobě v lednici nejdéle 5 dní.
Když budete vědět, jak vyrobit domácí majonézu, tuto omáčku si zamilujete / foto depositphotos.com
Domácí majonéza bez vajec
Pokud z nějakého důvodu nechcete použít vejce, můžete je odmítnout. Tato omáčka má jemnější a krémovější chuť.
Budete potřebovat následující ingredience:
- sto mililitrů mléka;
- dvě stě mililitrů slunečnicového oleje;
- jedna a půl polévkové lžíce octa;
- lžičku hořčice;
- špetka soli;
- špetka cukru.
Nejprve ve sklenici 1-2 minuty šlehejte mléko a máslo. Poté přilijte zbytek ingrediencí. Omáčku znovu vyšlehejte do homogenní konzistence a podle chuti ji ochuťte. V případě potřeby přidejte, co chybí, a pokud je směs velmi řídká, přidejte více másla.
Domácí majonéza na mléce se skladuje déle než vaječná majonéza – asi 10 dní.

