Jednoduchý návyk, který může zlepšit vaše zdraví: proč odborníci na výživu doporučují jíst kiwi

Kiwi je ovoce, kterému věnujeme jen málo pozornosti, ale to se teď musí změnit.

O tomto ovoci toho možná moc nevíte / depositphotos.com

Kiwi je jedním z těch druhů ovoce, které je těžké nemilovat: svěží, voňavé, s mírnou kyselostí a spoustou vitamínů. Za svým skromným vzhledem skrývá skutečnou pokladnici živin, které mohou podpořit zdraví celého organismu.

Jak potvrzují výzkumy, prospívá trávicímu traktu, kardiovaskulárnímu a imunitnímu systému. Kiwi také může díky obsahu vlákniny zlepšit hladinu cukru v krvi, píše VeryWell Health.

Co když budete jíst kiwi každý den – vliv na hladinu cukru v krvi

Toto ovoce není jen chutnou svačinkou, ale skutečným přírodním „multivitaminem“, který v sobě spojuje vitamin C, antioxidanty a vlákninu.

Konzumace kiwi může způsobit dočasné zvýšení hladiny cukru v krvi, ale to nemusí být nutně špatně. „Je normální – a nutné -, že hladina cukru v krvi po konzumaci ovoce nebo jiných potravin obsahujících sacharidy stoupne,“ říká odbornice na výživu Alice Rumsey, M.S., M.S., autorka knihy Unapologetic Eating a zakladatelka společnosti Rumsey Nutrition Consulting.

Stoupající hladina cukru v krvi signalizuje uvolnění inzulinu, který pomáhá našemu tělu vstřebávat glukózu z potravy a přeměňovat ji na energii. Vláknina obsažená v kiwi však pomáhá zmírnit nárůst hladiny cukru v krvi, dodala. Chcete-li získat ještě více vlákniny, jezte kiwi se slupkou.

  • Nízký glykemický index

Rozpustná vláknina obsažená v kiwi pomáhá zpomalit trávení a regulovat rychlost, s jakou se cukr dostává do krevního oběhu, uvedla odbornice na výživu Charlize Del Rosario, specialistka z nemocnice USC Verdugo Hills, která je součástí systému Keck Medicine of USC.

„Kiwi je považováno za potravinu s nízkým glykemickým indexem, což znamená, že ve srovnání s jinými potravinami způsobuje mírnější a trvalejší zvýšení hladiny cukru v krvi,“ dodala Del Rosario.

Na samotném kiwi však není nic, co by přímo snižovalo hladinu cukru v krvi. Je důležité si uvědomit, že konzumace stravy bohaté na vlákninu – jako je ta, která se nachází v kiwi – je spojena s lepšími zdravotními výsledky a snížením rizika onemocnění, dodala torontská odbornice na výživu Abby Langerová, zakladatelka společnosti Abby Langer Nutrition.

  • Antioxidanty

Kiwi také obsahuje antioxidanty, včetně vitaminu C, který může mít pozitivní vliv na regulaci hladiny cukru v krvi, uvedl Del Rosario. „Pro podporu tohoto tvrzení je však zapotřebí více důkazů,“ dodala.

Kombinace kiwi s bílkovinami a tukem také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi po jídle. Ramseyová uvedla, že například konzumace kiwi spolu s řeckým jogurtem a ořechovým máslem může pomoci zmírnit nárůst hladiny cukru v krvi.

Klíčovou věcí, kterou je třeba mít na paměti, je, že nadměrná konzumace jakékoliv potraviny je špatný nápad. Příliš mnoho kiwi může způsobit zažívací problémy, jako je nadýmání, průjem nebo zvracení.

Další zajímavé zdravotní novinky

Dříve My informoval o 7 výrobcích, které obsahují více probiotik než jogurt. Probiotika pomáhají posilovat a udržovat rovnováhu v mikrobiomu, který pak hraje klíčovou roli ve zdraví organismu, pomáhá posilovat imunitu, zlepšovat funkci mozku, zlepšovat trávení a předcházet chronickým onemocněním.

Kromě toho jsme si řekli, proč byste měli pít zelený čaj s citronem. Tato kombinace může být obzvláště prospěšná pro regulaci hladiny cukru v krvi a funkci imunitního systému.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život