Poradíme vám, jak uvařit vejce na měkko, aby byl žloutek dokonale tekutý.
Kolik minut vařit vejce, aby byl žloutek tekutý / Koláž: My, foto depositphotos.com
Dozvíte se:
- Jak a jak dlouho vařit vejce na měkko
- Jak smažit vejce, aby žloutek zůstal tekutý
Vejce jsou poměrně oblíbeným produktem nejen na je naše země, ale i v různých částech světa. Jí se k snídani, obědu nebo večeři, přidávají se do polévek, salátů nebo jiných pokrmů. Vaření vajec se zdá být velmi jednoduchým procesem, ale mnoho lidí má stále pochybnosti o tom, jak dlouho je vařit. Proto My zjistil, jak dlouho vařit vejce, aby byl žloutek měkký a tekutý.
Chyba, kterou dělá skoro každý: Jak správně smažit vejce na pánvi.
Jak dlouho vařit vejce na měkko
Zkušení kuchaři nejprve radí postavit hrnec s vodou na oheň a počkat, až se uvaří.
Pak do ní opatrně pomocí lžíce spusťte vejce a snižte teplotu. To proto, aby skořápky nepraskly.
Pokud chcete mít dokonalá vejce s tekutým žloutkem, musíte pečlivě hlídat čas. Právě délka vaření rozhoduje o konečném výsledku.
Autor kanálu YouTube „Smachno no Zamorochok“ nám řekl, že aby mělo vejce plně tekutý žloutek, je třeba ho vařit pouze 3 minuty.
Chcete-li mít žloutek, který není tekutý, ale ani tvrdý, měli byste vařit 5 minut. Vše záleží na vašich preferencích.
Kolik minut vařit vejce – podívejte se na video:
Jak vařit vejce na měkko – důležité nce
Při vaření vajec tímto způsobem je nutné dodržet několik bodů:
- syrová vejce vkládejte pouze do studené vody;
- nezapomeňte do pánve přidat trochu soli, aby se vejce lépe loupala;
- jakmile skončí doba vaření, okamžitě vložte pánev pod studenou vodu, abyste přerušili proces vaření. Pokud však necháte vejce v horké vodě, neskončíte s tekutým žloutkem.
Mimochodem, studená voda usnadňuje loupání vajec.
Jak správně usmažit vejce, aby žloutek zůstal tekutý
Šéfkuchař José Andrés, kterého cituje Express, doporučuje vařit vejce na velkém množství olivového oleje, aby měla křupavé okraje a strukturu pošírovaného vejce.
Zde se dozvíte, jak můžete techniku přípravy vajec na olivovém oleji José Andrése zopakovat ve své kuchyni.
Nejprve nalijte velké množství kvalitního olivového oleje do hluboké pánve a zahřejte ho. Potřebujete asi půlcentimetrovou vrstvu.
Když je olej rozpálený, rozklepněte do pánve vejce.
Počkejte, až bílek trochu ztuhne a okraje budou matné.
Poté pánev nakloníme tak, aby se olej shromažďoval na jedné straně, a lžící přelijeme bílky a okraje a necháme horký olej stékat po povrchu. Tímto způsobem se vejce na povrchu opeče, aniž by se přímo dotýkalo žloutku.
Když bílek zcela ztuhne a žloutek je stále měkký a tekutý, sundejte pánev z ohně, osolte a opepřete a položte vejce na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný olej.
O zdroji:
. – je britský zpravodajský web spojený s deníkem Daily Express, který je jedním z nejstarších bulvárních novin ve Spojeném království. Stránky vlastní mediální společnost Reach PLC, která vlastní i další populární publikace, jako jsou Daily Mirror a Daily Star.
Pokud zjistíte chybu, zvýrazněte text a stisknutím kláves Ctrl+Enter ji nahlaste redakci.

