Cibule, česnek a zázvor jsou pro srdce prospěšné, ale neměli byste je konzumovat v syrové koncentrované formě.
Cibuli, česnek a zázvor je lepší použít v jiných pokrmech / depositphotos.com, pixabay.com
Česnek, cibule a zázvor jsou považovány za mimořádně prospěšné pro zdraví srdce, krevní oběh a zdravou hladinu cholesterolu. Někteří odborníci na zdravý životní styl dokonce doporučují smíchat je do syrové pasty a užívat každé ráno a večer lžíci na ochranu srdce. Odborníci na výživu jsou však před tímto trendem opatrní, píše server verywellhealth.com.
Celkově lze říci, že tvrzení, že tyto složky mohou být dobré pro srdce, má vědecký základ.
„Česnek, cibule a zázvor obsahují bioaktivní látky: alicin, kvercetin a gingeroly,“ říká odbornice na výživu Trista Bestová. „Předpokládá se, že mají vlastnosti, které chrání srdce, například snižují zánět, zlepšují funkci cév a snižují hladinu cholesterolu.“
Studie například prokázaly, že alicin, sloučenina uvolňovaná při drcení česneku, může pomáhat snižovat LDL („špatný“) cholesterol a krevní tlak tím, že uvolňuje cévy, tvrdí odbornice na výživu Melanie Marcusová.
Stejně tak výzkumy potvrzují, že kvercetin, flavonoid obsažený v cibuli, má antioxidační a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci předcházet tvorbě plaku v tepnách.
Gingeroly, účinné látky, které dodávají zázvoru štiplavost, podle některých studií zlepšují krevní oběh a snižují hladinu triglyceridů.
Zároveň se většina studií zabývá těmito složkami samostatně nebo jako součástí vyvážené stravy, nikoliv v surové koncentrované formě.
Proč byste měli tento trend vynechat
Odborníci na výživu upozorňují, že tento způsob konzumace má řadu významných nevýhod, a to jak v chuti, tak v reakci organismu.
„Konzumace těchto potravin v syrovém stavu a v koncentrované podobě může dráždit žaludek, způsobovat pálení žáhy a negativně působit na léky na ředění krve,“ uvedl Best. „Proto je důležité zachovávat střídmost.“
Zejména česnek a zázvor mohou ředit krev a zvyšovat riziko krvácení v kombinaci s léky, jako je warfarin nebo aspirin. Syrová cibule a česnek mohou navíc u lidí s citlivým trávicím systémem způsobit plynatost, nadýmání břicha nebo reflux kyselin.
Kromě toho je tu ještě otázka chuti. Nejlepší je poznamenat, že syrový česnek, cibule a zázvorové pyré jsou ostré a štiplavé. Intenzivní chuť a zápach mohou způsobit, že tato směs bude těžce působit na žaludek.
Dříve odborníci na výživu hovořili o 8 zdravotních přínosech zázvoru. Patří mezi ně mimo jiné úleva při nachlazení, bolestech v krku, artritidě, bolestech zubů a žaludečních potížích.

 
 





