Odborníci jmenovali 7 potravin, které obsahují více probiotik než jogurt

Zvyšte příjem probiotik těmito potravinami, abyste se cítili lépe.

Některé výrobky jsou obzvlášť zdravé / depositphotos.com

Střevní mikrobiom hraje klíčovou roli ve zdraví organismu, pomáhá posilovat imunitu, zlepšovat funkci mozku, zlepšovat trávení a předcházet chronickým onemocněním. Existuje mnoho způsobů, jak podpořit zdraví střev, včetně konzumace protizánětlivých potravin, potravin s vysokým obsahem vlákniny a probiotik.

„Probiotika jsou živé „přátelské“ bakterie, které podporují zdravé mikroby již žijící ve střevech. Pomáhají tak posilovat a udržovat rovnováhu v mikrobiomu,“ citoval odborníka na výživu a dietologa Saminu Kalla server Real Simple.

Studie také prokázaly, že tyto mikroby mají samy o sobě zdraví prospěšné účinky.

„Probiotika mohou také podporovat vstřebávání živin, pomáhat regulovat náladu a snižovat záněty,“ dodává odbornice na výživu Yasi Ansari.

Mezi nejrozšířenější potraviny bohaté na probiotika patří jogurt jako chutná a všestranná surovina. Není však jedinou možností, jak zvýšit spotřebu probiotik.

Kimchi

„Kvašená korejská zelenina, známá také jako kimči, může být chutným a všestranným probiotickým doplňkem stravy. Malé množství tohoto produktu má vysoký obsah prospěšných bakterií a je plné chuti,“ říká nutriční specialistka Jennifer Wagnerová.

Kromě toho má kimči mnoho dalších zdraví prospěšných účinků.

„Kimči obsahuje probiotika, antioxidanty a další živiny, jako jsou vitaminy C a A,“ říká Kallu.

Uvádí, že tato slaná svačinka může podpořit imunitní systém, zdraví očí a střev.

Kombucha

„Kombucha obsahuje prospěšné mikroorganismy, ale její množství se může lišit v závislosti na způsobu skladování a přípravy,“ upozornil Ansari.

Přesto může být kombucha s nízkým obsahem cukru uchovávaná v lednici chutným způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více prospěšných bakterií, stejně jako protizánětlivých antioxidantů a rostlinných sloučenin z čaje, ze kterého se vyrábí.

Miso pasta

„Miso je fermentovaná pasta, obvykle ze sójových bobů, která se tradičně používá v japonských pokrmech. Díky procesu fermentace je bohatá na probiotika, která podporují trávení, má bohatou chuť a je dobrým zdrojem minerálů, jako je mangan a zinek,“ vysvětluje Kallu.

To znamená, že miso může posilovat kosti, zuby a imunitu.

Tvaroh

„Půl hrnku tvarohu obsahuje asi 12 gramů bílkovin,“ říká Kallu.

Je také dobrým zdrojem vápníku, fosforu a vitaminů skupiny B, které podporují zdraví kostí a podporují energetický metabolismus v těle.

Kefír

„Kefír je slaný nápoj, který má o něco hustší konzistenci než mléko, ale ne tak hustou jako jogurt. Tento levný nápoj bohatý na probiotika byl zkoumán nejen kvůli dlouhému seznamu prospěšných bakterií, které podporují zdraví střev. Může také snižovat hladinu cholesterolu a má protizánětlivé účinky,“ sdílí Wagner.

Jako mléčný výrobek obsahuje kefír také mnoho stejných živin jako tvaroh, které podporují zdraví kostí a metabolismus.

Kysané zelí

„Na rozdíl od syrového zelí má proces kvašení, který probíhá u kysaného zelí, pozitivní vliv na jeho výživovou hodnotu, což je dobré pro zdraví střev,“ vysvětluje Kallu.

Tento pikantní zelný produkt obsahuje také vlákninu, vitamin C, vitamin K, vitaminy skupiny B, železo a draslík, které podporují imunitní systém, kosti, metabolismus a zdraví krve.

Natto

Natto je fermentovaný sójový produkt hojně používaný v asijské kuchyni, bohatý na bílkoviny, mikroživiny a antioxidanty, které podporují zdraví tkání, imunitu a metabolismus.

Již dříve My napsal, že odborníci na výživu jmenovali 6 chutných přísad do pokrmů pro zdraví střev.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život