Jak vařit špundru – zapomenuté staré ukrajinské jídlo: recept s vepřovým masem

Dušené vepřové maso s červenou řepou chutná jako boršč a říká se mu špundra.

Naučte se vařit špundru s červenou řepou – recept z koláže Yaroslavskyi / My, snímek obrazovky YouTube

náš krajan kuchyně se neomezuje jen na boršč a varenyky. Mezi našimi národními jídly jsou i taková, o kterých dnes už málokdo ví – šuliks, krumpli nebo gombovci. Jedním z takových „zapomenutých“ receptů je špundra s červenou řepou.

V dnešní době se toto jídlo vaří jen zřídka. Ale v dávných dobách každý náš krajan věděl, že špundra je nahrubo nakrájené maso dušené s červenou řepou a řepným kvasem. Zmínka o ní je v Eneidě Ivana Kotljarevského:

„Buv boršč to shpundriv s vbočenými palci,

A je tu potpourri s haluškami,

Pak na šťávu, charpaniina,

Vepřové maso pečené s chasníky.“

Pokrm se ukázal jako vydatný a s výraznou chutí červené řepy, jako boršč bez vody. Byl ochucený česnekem, bylinkami a moukou. Prozradili jsme vám, jak se dělá téměř klasická špundra, recept přizpůsobený moderním reáliím.

náš krajan špundra – klasický recept

O způsob přípravy se podělil slavný kuchař Vladimir Jaroslavskij. Šéfkuchař radí připravit si kvas z červené řepy předem. K tomu je třeba třílitrovou sklenici ze 2/3 naplnit kousky řepy, zalít vodou, přidat lžíci nálevu ze zelí nebo okurek a nechat týden stát. Pokud není čas čekat, pak se špundra bez kvasu připravuje na obyčejné vodě s citronovou šťávou.

Úplný seznam ingrediencí:

  • kilo vepřového masa;
  • kilo červené řepy;
  • pět set gramů sádla;
  • dvě velké cibule;
  • jeden a půl litru kvasu z červené řepy;
  • velkou hlavičku česneku;
  • tři lžíce mouky;
  • sůl, pepř, koření;
  • bylinky a zakysaná smetana k podávání.

Sádlo nakrájejte nadrobno a napíchejte na pánev. Na stejném tuku osmahneme nahrubo nakrájené vepřové maso. Smažte asi 10 minut. Přisypeme půlkolečka cibule, lehce osmahneme a přidáme plátky červené řepy. Hlavní zeleninu je lepší předem ochutnat – měla by být sladká a voňavá.

Pokrm dochutíme solí, pepřem a kořením. Asi po 5 minutách přilijeme kvas (nebo vodu) a pokrm dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Špundra se vaří asi 40 minut. Jaroslavský radí vypnout oheň, když je řepa ještě pružná – bude tak chutnější.

5 minut před vypnutím přidejte na pánev nasekaný česnek a mouku. V případě potřeby můžete doplnit vodu, pokud nechcete mít hustý pokrm. Spundra se podává se sušenkami, bylinkami a zakysanou smetanou.

Vepřové maso lze nahradit jakýmkoli jiným masem. Špundra s kuřecím masem není o nic méně chutná a rychleji se uvaří.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život