Pokud chcete pomoci svému srdci, musíte této ingredienci věnovat pozornost.
Tato přísada je velmi užitečná / pixabay.com, pexels.com
V teplém ročním období dává mnoho lidí přednost lehkému jídlu – salátům, ovoci. Ale na podzim a v zimě většina sáhne po vydatnějších pokrmech – polévkách, nákypech a pečení. Koneckonců, proč se v takových chladných dnech neutěšit lžící teplé, syté polévky, jako na je naše země.
Pokud nemáte rádi saláty, polévky jsou skvělým způsobem, jak zvýšit příjem zeleniny, píše Parade. Pro některé lidi je vařená zelenina chutnější a lépe stravitelná než syrová. Podle údajů shromážděných službou Instacart je listopad nejvíc „polévkovým“ měsícem v roce. Podle jejich statistik dávají lidé mezi říjnem a únorem nejčastěji přednost kuřecí polévce s nudlemi. Na čele žebříčku jsou také kuřecí krémová polévka a houbová krémová polévka.
Pokud je jedním z vašich cílů snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, existuje při vší rozmanitosti chutných možností jedna složka, kterou by odborníci na výživu opravdu rádi viděli v polévkách častěji.
Jaká polévka je dobrá pro vaše srdce – jaká složka by v ní měla být.
Existuje mnoho potravin, které podporují zdraví srdce. Na jednu z nich se však často zapomíná, přestože se do polévek skvěle hodí – je to čočka. Zejména pokud chcete zvýšit příjem rostlinných bílkovin, je podle nutriční specialistky Marry Burrowsové čočka skvělým doplňkem vašeho jídelníčku.
„Rostlinné bílkoviny jsou dobrou volbou pro ty, kteří chtějí ve svém jídelníčku snížit množství nasycených tuků,“ vysvětluje Burrowsová. Upřesňuje, že nasycené tuky (hojně obsažené v masných výrobcích, zejména v tučných kusech a zpracovaném mase) zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL), který následně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.
Odbornice na výživu Amy Chowová, generální ředitelka společnosti BC Dietitians Inc. dodává, že rostlinné bílkoviny podporují zdraví srdce tím, že podle výzkumu snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění o 27 %. Čočka je jednou z rostlinných potravin bohatých na železo, takže pomáhá lidem na rostlinné stravě získat dostatek železa.
Chow také upozorňuje, že čočka má přirozeně nízký obsah tuku a skládá se převážně z nenasycených tuků. To znamená, že pokud se snažíte zhubnout, zařazení čočky do jídelníčku jako hlavního zdroje bílkovin vám v tom pomůže. A je vhodná i pro vaše srdce, protože obezita je rizikovým faktorem srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a mrtvice.
Další dva důležité prvky, na které je čočka pro srdce bohatá, jsou draslík a hořčík – elektrolyty, které jsou pro zdravé a správně fungující srdce nesmírně důležité. Pomáhají tělu udržovat normální krevní tlak. Draslík pomáhá vyplavovat přebytečný sodík a hořčík pomáhá rozšiřovat cévy.
Čočka je také bohatá na kyselinu listovou, která rovněž hraje významnou roli pro zdraví cév. „Kyselina listová podporuje normální funkci cév a její dostatečný příjem je spojen se snížením rizika mrtvice, zejména u osob, které měly v minulosti nedostatek tohoto vitaminu,“ vysvětluje odbornice na výživu.
Další zdravé potraviny
Dříve My informoval o 5 nečekaných potravinách, které mají více omega-3 než losos. Tyto mastné kyseliny podporují mnoho aspektů celkového zdraví, včetně funkce mozku, štítné žlázy a jater, nálady, kontroly zánětů a hormonální rovnováhy.
Kromě toho jsme vás také informovali, že byl jmenován nápoj s vysokým obsahem bílkovin pro hubnutí č. 1. Nejenže je bohatý na bílkoviny, ale obsahuje také probiotika, vitaminy a minerály…..

 
 





