I odpůrci zeleniny si žádají víc: plněné papriky s masem a bez masa

Aby byly papriky šťavnaté a chutné, postupujte podle tohoto receptu.

Recept na plněnou papriku / pixabay, pexels

Za jedno z nejchutnějších zeleninových jídel je považována plněná paprika – recept s lahodnou kombinací přílohy a masového pokrmu. Duo šťavnatého mletého masa a aromatické zeleniny nechá málokoho lhostejným. I vegetariánská verze pokrmu bude chutnat celé rodině.

Papriky plněné masem a rýží

Můžete vzít jakoukoli masovou nádivku a je lepší vzít širokou a masitou zeleninu. Můžete ji připravit jak v troubě, tak na sporáku.

Budete potřebovat následující ingredience:

  • šest paprik;
  • čtyři sta gramů mletého masa;
  • dvě polévkové lžíce rýže;
  • dvě cibule;
  • jedna mrkev;
  • stroužek česneku;
  • bobkový list;
  • sůl, pepř, ostatní koření;
  • dvě lžíce slunečnicového oleje.

Rýži několikrát propláchněte a vařte, dokud není napůl uvařená (asi 12 minut). Nakrájejte cibuli na kostičky, nastrouhejte mrkev a česnek prolisujte lisem. Zeleninu smažte na rozehřáté pánvi s olejem asi 5 minut. Pečeni a rýži smíchejte s mletým masem. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.

Papriky omyjte, odřízněte vršky se stopkami a lžičkou odstraňte semínka. Pevně je naplňte masem. Plněné papriky vložte do hrnce nebo zapékací misky nádivkou nahoru. Masový vývar tak nebude vytékat a pokrm bude šťavnatý. Polínka zalijte vodou, vývarem nebo rajčatovou omáčkou. Mezi ně vložte bobkový list.

V troubě se pokrm peče 60 minut při 210°. Jak dlouho vařit plněné papriky na sporáku – záleží na odrůdě, ale v průměru je to od 40 do 60 minut. Pokrm podáváme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami.

Plněné papriky s fetou / foto: pexels

Papriky plněné sýrem na řecký způsob

Pro přípravu můžete vzít jak sladké, tak pikantní druhy zeleniny. Takový předkrm vypadá dobře v miniaturních papričkách.

Seznam ingrediencí je následující:

  • sedm malých paprik;
  • dvě stě padesát gramů fety;
  • lžička cukru;
  • tři lžíce rostlinného oleje;
  • směs sušených bylinek (bazalka a rozmarýn).

Předehřejte troubu na 200 °C. Omyjte papriky zvenku a vyjměte z nich semínka s přepážkami uvnitř. K sýru feta přidejte cukr, lžíci oleje a koření. Rozmačkejte vidličkou do hladka. Zeleninu naplňte sýrovou směsí a položte ji vodorovně na pergamenem vyložený plech. Jednu stranu potřete zbylým olejem.

Plněné papriky pečte v troubě 20-40 minut podle velikosti. Svačina je dobrá jak teplá, tak studená. Při podávání se doporučuje posypat pokrm nasekanými ořechy a bazalkou a pro osvěžení přidat mátu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život