Podle této technologie si bude moci každá hospodyňka připravit „vařenou“ doma.
Vařenou klobásu nemusíte kupovat v obchodě – můžete si ji vyrobit sami / koláž My, snímek obrazovky
Doktorskou klobásu miluje mnoho náš krajan a samozřejmě ji kupují v obchodě. Málokdo však ví, že domácí vařená klobása se dá snadno vyrobit i doma. Takto si budete moci vyrobit výrobek bez „chemie“, zcela přírodní, který bude chutnat lépe než ten kupovaný.
Domácí doktorská klobása z kuřecího masa – recept
Aby domácí doktorská klobása dopadla přesně podle vašich představ – chutná a šťavnatá, je třeba striktně dodržovat technologii přípravy a také najít doma prázdnou plastovou jedenapůllitrovou láhev.
Složení: 1:
- jedno syrové kuře;
- sůl, pepř – podle chuti;
- čtyři bobkové listy;
- černý pepř hrášek;
- 30 gramů želatiny;
- 300 ml vývaru;
- 100 ml šťávy z červené řepy;
- dvě cibule;
- dvě mrkve;
- libovolné koření na maso;
- 1 lžička sušeného česneku.
Připomeňte si, jak připravit domácí doktorskou klobásu – recept je velmi jednoduchý, léty prověřený. Nejdříve je třeba rozložit kuřecí maso do hrnce, zalít studenou vodou a dát na sporák. Když tekutina začne vřít, vylijte první vývar spolu s pěnou a kuře opět zalijte čistou vodou. Přidejte bobkový list, sůl, dvě oloupané celé cibule, dvě oloupané celé mrkve a zrnko pepře. Přikryjte pokličkou, postavte na mírný oheň a vařte do měkka.
Poté kuře a zeleninu z vývaru vyjměte a sceďte, přičemž oddělte 250-300 ml tekutiny. Želatinu přelijte do samostatné nádoby s horkým vývarem, důkladně promíchejte a odstavte. Zbylý vývar nalijte do jiné nádoby, např. velké odměrky.
Kuřecí maso rozdělte a naklepejte, můžete to udělat ručně a oddělit vlákna. Nakrájejte mrkev na kolečka a přidejte ji do mísy s kuřecím masem. Syrovou červenou řepu protáhněte odšťavňovačem nebo nastrouhejte na struhadle, abyste získali šťávu. Do mísy s kuřecím masem a mrkví nasypte mletý černý pepř, sušený česnek a želatinu ve vývaru. Do něj nalijte dalších 300 ml „čistého“ vývaru a šťávu z červené řepy. Poté ponorným mixérem vše rozmixujte dohladka. Nakonec směs přelijte do čisté a suché plastové láhve o objemu 1,5-2 litry, které jste předtím odřízli hrdlo.
Přípravek dejte na 10 hodin nebo přes noc do chladničky. Ráno láhev rozřízněte úřednickým nožem a podívejte se, jakou domácí doktorskou klobásu jste získali – recept, jak vidíte, je velmi jednoduchý, ale výrobek se ukáže neuvěřitelně chutný.

 
 





