Poradíme vám, jak si připravit klobásky, sýr suluguni, kebab nebo jen mleté maso v pita chlebu.
Z pity si můžete připravit různé občerstvení / depositphotos.com
Lavaš je univerzální produkt, ze kterého lze připravit mnoho sladkých i slaných pokrmů. Měkký a tenký plát těsta se dobře kombinuje s jakoukoli náplní, což z něj dělá nepostradatelnou surovinu pro rychlé občerstvení.
Takové pokrmy jsou velmi užitečné, protože je lze připravit během několika minut a výsledek předčí všechna očekávání.
Vyzvedli jsme různé varianty, jak připravit klobásy, sýr suluguni, kebab nebo jen mleté maso v pita chlebu.
Hot dog v pitě
Jedná se o velmi jednoduchý, ale vydatný pokrm, který rozhodně překvapí hosty i spolubydlící. K přípravě občerstvení je třeba vzít:
- tři pita chleby;
- šest párků;
- dvě čerstvé okurky;
- jedno rajče;
- 150 gramů mrkve korejského typu;
- 50 gramů listů hlávkového salátu;
- tři až čtyři lžíce majonézy;
- tři lžíce kečupu.
Klobásy se předem osmaží do zlatavé kůrky a salát a zelenina se omyjí. Okurky nakrájíme na tenké plátky. Rajče zbavíme semínek a jeho dužinu nakrájíme na plátky.
Od okraje pity udělejte centimetrový zářez a potřete ho majonézou. Vložíme část mrkve (stačí na celou pitu), dva párky, okurky a rajčata a zalijeme kečupem. Přikryjte listy salátu a zabalte párek v rohlíku – okraje zastrčte dovnitř a srolujte.
Hot dog v pitě opečte na pánvi nebo na grilu dozlatova.
Chebureky v pitě na pánvi
Tento vydatný pokrm může být nejen svačinou, ale i líným obědem pro celou rodinu. Pro jeho přípravu si vezmeme:
- sedm kulatých pita chlebů;
- 150 gramů mletého vepřového masa;
- jedna cibule;
- 20 mililitrů vody;
- jedno vejce;
- koření na maso.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Přidejte ji, koření a vodu k mletému masu a dobře promíchejte. Vejce rozšlehejte do homogenní hmoty. Potřete jím okraj pity v kruhu. Do středu pity dejte lžíci nádivky a rovnoměrně ji rozprostřete na jednu polovinu kruhu.
Přeložte pitu na polovinu a zakryjte náplň. Vejce pomůže dobře slepit okraje, je třeba je přitisknout, aby se neotevřely. Rozpálíme pánev s olejem a chebureky v pitě osmažíme na mírném ohni z obou stran.
Suluguni v lavaši
Tuto sýrovou svačinu lze připravit i k snídani. K přípravě si vezmeme:
- dva tenké pita chleby;
- 200 gramů sýra suluguni;
- 150 gramů rajčat;
- svazek bylinek podle vlastního výběru;
- lžíci rostlinného oleje.
Nejchutnější je připravovat suluguni v lavaši na grilu, ale k tomuto účelu poslouží i elektrický gril nebo obyčejná pánev.
Nastrouhejte sýr, nakrájejte rajčata na plátky a nasekejte bylinky. Jednu stranu pity potřete máslem nebo omáčkou dle výběru. Sýr a rajčata rozdělte mezi pitu. Posypte bylinkami.
Srolujte pitu do rolády. Na grilu nebo velké pánvi lze předkrm připravit vcelku. Pokud je pánev malá, měla by se rozříznout na polovinu. Na rozehřátou plochu položte pergamen s pita rolkami. Smažte, dokud nezhnědnou.
Lula kebab v pita chlebu
Jedná se o velmi chutný a aromatický pokrm, který stojí za námahu. K jeho přípravě potřebujete:
- 500 gramů vepřového masa;
- tři cibule;
- jeden nebo dva stroužky česneku;
- svazek bylinek podle vlastního výběru;
- jedno vejce:
- lžíce rostlinného oleje;
- dva nebo tři tenké pita chleby;
- tři až čtyři lžíce vinného octa;
- 0,5 lžičky cukru;
- koření podle chuti.
Nakrájejte dvě cibule na velmi tenká půlkolečka. Oddělte je, vložte do mísy, posypte cukrem a zalijte octem. Nechte marinovat.
Z vepřového masa připravíme mleté maso. Zbylou cibuli, česnek a několik snítek bylinek rozšlehejte v mixéru a přidejte k masu spolu s kořením. Směs by měla být voňavá a pikantní.
Nádivku dobře promíchejte. Pokud je příliš hustá, můžete přidat dvě až tři lžíce studené vody.
V ideálním případě se musí mleté maso chvíli louhovat, ale tento krok můžete vynechat. Vytvarujte kebaby dlouhé asi 10 cm a o průměru asi tři centimetry. Lépe se tvarují tak, že si namočíte ruce do studené vody.
Na jakémkoli grilu nebo žebrované pánvi grilujte kebaby ze všech stran, dokud nejsou propečené.
Mezitím nakrájejte zeleninu a opláchněte nakládanou cibuli od přebytečného octa. Vymačkejte ji, lehce osolte a smíchejte se zeleninou.
Nyní připravíme samotný kebab v pitě. Listy nakrájíme na kousky o velikosti dvou dlaní. Na každou pitu dáme lžíci cibule a bylinek, položíme na ni kebab a zabalíme.
Můžete podávat ihned nebo nechat odležet, aby se pita nasákla šťavnatou šťávou a chutí masa.

 
 





